Hahmonluonnin vaiheet

Tässä osiossa opastetaan vaihe vaiheelta, kuinka hahmo luodaan. Jos olet tekemässä hahmoa ensimmäistä kertaa, kannattaa lukea lajeista, taustoista ja hahmoluokista tarkemmin niiden omista osioista. Jokaisen osion lopusta löytyy kuva, jossa on esitetty ne tiedot, mitä hahmolomakkeelle pitäisi sen osion pohjalta lisätä.

1. Valitse hahmosi laji

Hahmosi elää maailmassa, jossa ihmiset eivät ole ainoa älyllinen elämänmuoto. Ehkä hahmosi on itsekin jokin muu kuin ihminen? Tutustu lukuun Lajit huolella ja valitse hahmollesi laji. Huomioi, että joillain lajeilla on myös variaatioita. Kirjaa muistiinpanoihin ja hahmolomakkeelle ylös lajiin liittyvät piirteet ja muut yksityiskohdat kuten nopeus ja kielet. Haltiat ovat ylväitä ja siroja muinaisen korkeakulttuurin edustajia.

Ihmiset ovat kyvykästä ja monimuotoista väkeä.

Kääpiöt ovat lyhyttä ja totista väkeä, joka tulee pimeästä maanalaisesta valtakunnasta.

Louhelaiset ovat suomupeitteisiä lisko-olentoja, jotka polveutuvat lohikäärmeistä.

Maahiset ovat iloista ja nokkelaa pienikokoista kansaa, joka on kotonaan kaikkialla.

Puolituiset ovat rauhallista pikkuväkeä, joka on kaikkein mieluiten kotonaan.

Vaihdokkaat muistuttavat piirteiltään sarvipäisiä pimeyden olentoja.

Örkit ovat maineeltaan hurjaa väkeä.

2. Valitse hahmosi tausta

Hahmosi ei ole ilmestynyt valmiina maailmaan. Hän on varttunut siellä jo pitkän tovin. Tästä hänelle on jäänyt monenlaisia erilaisia elämänkokemuksia, jotka määrittelevät osaamisen lisäksi, minkälainen henkilö hän on. Tutustu lukuun Taustat huolella ja valitse hahmollesi sieltä tausta. Merkitse hahmolomakkeelle taitoihin taustasta saamasi pätevyydet, kielet, varusteet ja mahdollinen taustan antama erikoisuus. Kiinnitä huomiota jokaisen taustan kohdalla mainittuihin luonteenpiirteisiin, ihanteisiin, siteisiin ja heikkouksiin. Valitse niistä sopivimmat tai heitä ne nopalla ja kirjaa ylös. Kun olet kokeneempi, voit myös valmiin taustan valitsemisen sijaan räätälöidä hahmollesi taustan pelinjohtajan avustuksella.

Aarteenetsijä

Olet hautaholvien ryöstämisen ja luolaholvien tutkimisen asiantuntija. Teet tarpeen mukaan muitakin kovia ja vaativia töitä, mutta vain rahasta.

Akolyytti

Olet suorittanut pappisvihkimyksen tai vastaavat riitit. Et välttämättä ole temppeliritari, mutta suurimman osan elämästäsi olet ollut uskon asialla.

Alkemisti

Olet aloitteleva alkemisti, ammattilainen, jonka taidoista voi olla monella tapaa hyötyä myös seikkaillessa.

Aristokraatti

Olet elänyt suojattua ja etuoikeutettua elämää aivan viime aikoihin saakka. Nyt kaikki on muuttumassa omasta tahdostasi.

Ennustaja

Olet hankkinut tuloja ennustamalla tulevaisuutta taikauskoisille. Et välttämättä ole pahin mahdollinen huijari.

Kulkuri

Olet viettänyt hyvin pitkään elämästäsi kodittomana ja tien päällä. Nämä vuodet ovat opettaneet sinut selviytyjäksi.

Käsityöläinen

Olet taitava ammattilainen, joka on elättänyt itsensä tähän saakka kädentaidoilla.

Nikkari

Olet lahjakas löytämään kaikenlaista hyödyllistä romun seasta ja tekemään siitä jotain käyttökelpoista.

Maanviljelijä

Olet elänyt tähän asti rehellisellä työllä ja tulet hyvin vaatimattomista oloista.

Merenkävijä

Olet viettänyt merkittävän osan elämääsi merillä. Tiedät miten työskennellä laivan miehistön jäsenenä, oli se sitten kauppa- tai kaapparilaiva.

Metsäläinen

Tulet kaupunkielämän ulkopuolelta, kaukaa korvesta, väen parista, jonka elintavat poikkeavat suuresti sivistyneen maailman menosta.

Oppinut

Olet akateemikko, joka on hylännyt pölyisen tutkijankammionsa lähteäkseen suoraan kentälle, raunioihin ja kaukomaihin tutkimaan, miten asiat oikeasti ovat.

Rikollinen

Olet elättänyt itsesi laittomuuksilla. Olet salakuljettaja, varkaiden killan jäsen tai muu ammattirikollinen.

Sotilas

Olet palvellut joko rivimiehenä tai upseerina joko armeijassa, palkkasotilaana, kaupungin vartiostossa tai pakkovärvättunä pitkällä komennuksella.

3. Valitse hahmosi luokka

Hahmosi on jonkin tyyppinen fantasiasankari. Hän voi olla tuleva mahtava miekan käytön taituri, eräilijä, varas tai käyttää huikaisevia mystisiä voimia. Tutustu huolella lukuun Hahmoluokat ja valitse sieltä kiinnostavin, hauskin tai aikaisempaan ideaasi parhaiten soveltuva hahmoluokka. Hahmosi aloittaa ensimmäiseltä tasolta, jos muuta ei ole erikseen sovittu. Katso pätevyysbonuksesi ensimmäisellä tasolla ja kirjaa se ylös. Kirjaa ylös muistiinpanoihin hahmoluokkasi piirteet, kuten osumapisteet ja pätevyydet. Pätevyydet kertovat, missä taidoissa hahmosi on erityisen hyvä. Näihin taitoihin lisätään hahmon pätevyysbonus ominaisuusmuuttujan lisäksi. Merkitse hahmoluokassa mainitut pelastusheitot hahmolomakkeelle. Näiden lisäksi valitse myös taidot sekä jokin hahmoluokan tarjoamista varustevaihtoehdoista.

Barbaarit ovat alkuvoimaisia sotureita sivistyksen reunoilta, joiden pitelemätön raivo antaa heille taistelussa uskomattomat voimat.

Bardit ovat kierteleviä viihdyttäjä ja laulajia ja myös salatun tiedon säilyttäjiä ja muinaisten mahtivärssyjen tietäjiä.

Druidit ovat luonnon voimien palvelijoita ja vanhan uskon seuraajia, jotka yrittävät suojella luonnon tasapainoa ja kiertokulkua.

Loihtijat harjoittavat taikuutta verenperintönään. Heille loitsut tulevat osana heidän luontoaan.

Munkit harjoittavat aseettoman taistelun tekniikoita, ankaraa itsekuria ja henkisiä oppeja, jotka antavat heille ylimaallisia kykyjä.

Noidat ovat salatun tiedon etsijöitä. Heidän voimansa tulevat liittoutumisesta toisten maailmojen mystisten olentojen kanssa.

Paladiinit ovat oikeamielisiä sotureita, joille koko maailma on taistelukenttä hyvän ja pahan välillä. Myös jumalat ovat heidän puolellaan.

Samoojat ovat erämaiden kulkijoita, villin luonnon tietäjiä ja rajaseutujen suojelijoita, jotka surmaavat hirviöitä.

Taistelijat ovat moninainen joukko soturin tien seuraajia, sotilaita, aatelisia ja sotalordeja. Heitä yhdistää omistautuminen taistelutaidoille.

Temppeliritarit ovat jumalten tahdon väline maan päällä. He ovat kuolevaisia, joille on suotu voimia jumalilta, joita he palvelevat.

Varkaat ovat taitavia ammattirikollisia. Kuka tahansa voi viedä toisen omaa, mutta harva todellisia kalleuksia jäämättä kiinni.

Velhot ovat magian todellisia asiantuntijoita. Heidän syvällinen tietämyksensä tulee kirjanoppineisuudesta ja valtavasta perehtyneisyydestä aiheeseen.

4. Heitä ominaisuudet

Sinulla on kuusi ominaisuutta: voimakkuus, sitkeys, ketteryys, älykkyys, viisaus ja karisma. Tutustu niiden tarkempiin kuvauksiin sääntökirjan luvusta Ominaisuudet. Voit kuitenkin sitä ennen arpoa ne noppia heittämällä.

Heitä neljä tavallista 6-sivuista noppaa ja laske niistä yhteen kolme parasta tulosta. Esimerkiksi, jos heitit 4, 6, 2, ja 1, laske yhteen 4, 6 ja 2 eli yhteensä 12. Jos heitit 6, 4, 3 ja 3 laske yhteen 6, 4 ja 3 eli yhteensä 13. Toista tämä kuusi kertaa niin että sinulla on kuusi tulosta, jotka ovat esimerkiksi 12, 13, 10, 17, 12 ja 17.

Lisää yhteen ominaisuuteen vielä 2 pistettä valintasi mukaan. Kirjaa nämä luvut ylös muistiinpanoihin. Nämä ovat hahmosi ominaisuudet. Tutustu viimeistään tässä vaiheessa lukuun [Ominaisuudet].

Sijoita heitetyt tulokset hahmolomakkeelle haluamallasi tavalla kullekin kuudelle ominaisuudesta. Pidä mielessäsi, että tietyt ominaisuudet ovat tietyille luokille tärkeämpiä (esimerkiksi sitkeys barbaarille tai älykkyys velholle). On suotavaa joskaan ei pakollista sijoitella ominaisuudet niin, että niistä on hyötyä hahmosi luokkaa ajatellen. Esimerkiksi, jos suunnittelet hahmosi luokaksi velhoa ja on valittavanasi laitatko hänelle älykkyyteen 10 vai 16, on suotavampaa hänen seikkailijan uransa kannalta laittaa 16 älykkyyteen. Saat lisätä yhteen ominaisuuteen vielä 2 pistettä, jolloin voi olla hyvä idea nostaa velhosi älykkyyttä siten, että se on lopulta 18. Voit aina kysyä neuvoa pelinjohtajalta ominaisuuksien sijoittelussa. Kirjaa hahmolomakkeelle lopulliset ominaisuudet ja niiden muuttujat. Kirjaa myös osumapisteesi ja osumapistemaksimisi nyt kun sitkeytesi on selvillä.

Ominaisuudet

Kuusi ominaisuutta antavat pikaisen käsityksen olennon henkisistä ja fyysistä kyvyistä:

  • Voimakkuus kuvaa fyysistä suorituskykyä voimanponnistuksiin.
  • Ketteryys kuvaa sorminäppäryyttä, notkeutta ja tasapainoa.
  • Sitkeys kuvaa kestävyyttä, sitkeyttä ja kuntoa.
  • Älykkyys kuvaa järkeä ja muistia.
  • Viisaus kuvaa havainnointikykyä ja oivaltamista.
  • Karisma kuvaa luonteenlujuutta ja vetovoimaa.
OminaisuusarvoMuuttuja
1-5
2-3-4
4-5-3
6-7-2
8-9-1
10-11+0
12-13+1
14-15+2
16-17+3
18-19+4
20-21+5
22-23+6
24-25+7
26-27+8
28-29+9
30+10

Muunnelma: Osta ominaisuudet

Jotkut pelinjohtajat sallivat pelaajien ostaa ominaisuutensa pisteillä. Kysy aina ensin pelinjohtajalta lupa tämän sääntömuunnelman käyttöön. Ominaisuuksia ostettaessa ei heitellä noppia. Saat käyttöösi 27 pistettä ja voit seuraavan taulukon mukaisilla hinnoilla ostaa itselle ominaisuudet. Ostettuasi ominaisuudet saat lisätä yhteen ominaisuuteen vielä 2 pistettä.

OminaisuusarvoHinta
80
91
102
113
124
135
147
159

5. Valitse vakaumus

Sinulle on varmasti alkanut muodostua käsitys, minkälainen henkilö hahmosi on, ja nyt sinun on aika päättää. Onko hän hyvä, paha vai sellainen joka pitää huolen lähinnä vain omista asioistaan? Miten hän suhtautuu vallanpitäjiin ja noudattaako hän sääntöjä? Pohdiskeltuasi näitä lue [Vakaumus] kuvaukset eri vakaumuksista ja valitse niistä se, joka on hahmollesi sopiva ja sinua miellyttävä. Kysy myös pelinjohtajaltasi, ovatko jotkin vakaumukset sallittuja hänen pelissään. Kaikki eivät halua, että pelissä pelataan esimerkiksi pahoja hahmoja.

6. Varusta hahmosi

Seikkailija tarvitsee hengissä selviytyäkseen erinäisiä varusteita, kuten aseen ja usein panssarin. Aseet ja varusteet on lueteltu luvussa Varusteet. Saat taustasi ja hahmoluokkasi yhteydessä kuvatut varusteet sekä yhden satunnaisesti heitetyn pikkutavaran taulukosta Pikkutavara luvussa Varusteet. Kun olet kokeneempi, voit valmiiden aloitusvarusteiden sijaan varustaa hahmosi itse. Katso siinä tapauksessa luvun Varusteet osiosta Aloitusvarusteet paljonko hahmollasi on aloitusvaroja, osta haluamasi varusteet listoilta itse ja heitä itsellesi pikkutavara. Ei ole suositeltavaa ostaa enempää varusteita kuin hahmosi jaksaa kantaa. Tarkista hahmon kantokyky luvusta Ominaisuudet kohdasta Voimakkuus. Emme suosittele hahmon itse varustamista ensimmäistä hahmoa tehdessä. On myös hyvä tapa keskustella kampanjan tyylistä ennen varusteiden ostamista, jolloin voi varustautuessa varautua esimerkiksi erämaiden tai luolastojen aiheuttamiin haasteisiin.

Puolustus

Puolustus kuvaa, kuinka hyvin hahmosi pystyy välttämään vahingoittumista taistelun tuoksinassa. Puolustukseen vaikuttavat haarniska, kilpi ja ketteryysmuuttuja. Ilman haarniskaa Puolustuksesi on 10 + ketteryysmuuttujasi. Jos hahmollasi on haarniska ja/tai kilpi, laske puolustuksesi luvun Varusteet osion Haarniska ja kilvet mukaan. Merkitse hahmosi puolustus hahmolomakkeelle.

Aseet

Hahmollasi on todennnäköisesti varusteissaan aseita, joille täytyy laskea muuttujat hyökkäysheittoa ja vahinkoheittoa varten. Saat lisätä pätevyysbonuksesi niiden aseiden hyökkäysheittoihin, joihin sinulla on pätevyys. Lähitaisteluhyökkäyksien hyökkäys- ja vahinkoheittoihin lisätään voimakkuusmuuttujasi, paitsi niitä aseita käyttäessä, joilla on ominaisuus hienostunut. Hienostuneilla aseilla (esimerkiksi pistomiekka tai tikari) voit käyttää halutessasi ketteryysmuuttujaasi. Kantamahyökkäyksien hyökkäys- ja vahinkoheittoihin lisätään ketteryysmuuttujasi, paitsi niitä aseita käyttäessä, joilla on ominaisuus heitettävä. Heitettävillä aseilla, kuten kirves tai heittokeihäs, voit käyttää halutessasi voimakkuusmuuttujaasi. Aseiden tiedot löytyvät luvusta Varusteet osiosta Aseet. Merkitse lomakkeelle omistamiesi aseiden hyökkäysbonukset ja niiden tekemä vahinko muuttujien kera.

7. Kaikki muu

Kuvaile hahmoasi muutamalla sanalla. Voit kirjoittaa kuvauksesi ylös ja esittää sen muille pelaajille ja pelinjohtajalle. Mieti hahmosi historiaa. Tiedät suurin piirtein, minkälainen henkilö on ja minkälainen elämäntarina hänellä kenties on sen mukaan, mitä tämän tausta, luonteenpiirteet, ihanteet, siteet ja heikkoudet hänestä kertovat. Kysy myös pelinjohtajalta ehdotuksia, minkälaisia elämänvaiheita hahmollasi on voinut olla, kuten mistäpäin kampanjamaailmaa hän voisi olla kotoisin. Hahmosi sukupuoli on vapaasti määritettävissä tai sen voi jättää määrittämättä. Kaiken kruunaa se, että kehität hahmollesi hyvän nimen, sillä hahmoasi kutsutaan pelaajan nimen sijaan hahmon nimellä, ja sillä nimellä hänen seikkailunsa tullaan tuntemaan maailmassa. Onnea ensimmäiseen seikkailuusi. Olkoot noppien tulokset aina sinulle suotuisia!

Tasot ja kokemus

Hahmosi kerää kokemusta ja kehittyy kyvyissään seikkaillessaan ja päihittäessään haasteita. Kertynyttä kokemusta mitataan kokemuspisteinä ja hahmon kehitystä entistä kyvykkäämmäksi hänen tasollaan, joka nousee, kun hahmo saavuttaa tietyn määrän kokemuspisteitä. Tasonnousun yhteydessä hahmo saa luokastaan riippuen erilaisia uusia erikoisuuksia ja kykyjä. Pätevyysbonus kuvaa hahmon asiantuntevuutta ja osaamista. Sen kasvu kuvastaa hahmon kasvanutta itsevarmuutta ja myös uusien asioiden oppimista sekä vanhan osaamisen entistä harjaantuneempaa hallintaa.

Jokaisen tasonnousun yhteydessä saat yhden hahmoluokan mukaisen osumapistenopan lisää. Heitä osumapistenoppaa, lisää noppatulokseen sitkeysmuuttujasi ja lisää tulos osumapisteisiisi ja osumapistemaksimiisi. Voit nopanheiton sijaan myös päättää ottaa hahmoluokkasi yhteydessä mainitun kiinteän luvun ja sitkeysmuuttujan summan verran lisää osumapisteitä. Jos hahmon sitkeys nousee sen verran, että ominaisuusmuuttuja kasvaa, lisätään kasvanut bonus jokaista kokemustasoa kohden.

Kokemustaulukko

Seuraavasta taulukosta näet, kuinka paljon kokemuspisteitä tarvitset tasonnousuun sekä tason mukaisen pätevyysbonuksesi.

KokemuspisteetTasoPätevyysbonus
01+2
3002+2
9003+2
2 7004+2
6 5005+3
14 0006+3
23 0007+3
34 0008+3
48 0009+4
64 00010+4
85 00011+4
100 00012+4
120 00013+5
140 00014+5
165 00015+5
195 00016+5
225 00017+6
265 00018+6
305 00019+6
355 00020+6

Peli eri tasoilla

Hahmojen seikkailut ja pelaajien pelikokemus muuttuvat hahmojen noustessa tasoja. Seikkailijoiden kohtaamien haasteiden luonne ja mittakaava muuttuvat korkeammilla tasoilla.

Tasoilla 1-4 eli matalilla tasoilla hahmot ovat aloittelevia, vasta taitojaan opettelevia seikkailijoita. Heidän kohtaamansa haasteet ovat yleensä lieviä ja uhkaavat korkeintaan pieniä kyliä tai syrjäseutujen asukkeja.

Tasoilla 5-10 eli keskitasolla hahmot ovat kokeneita seikkailijoita, joilla on hallussaan hahmoluokkiensa oleellisimmat kyvyt ja taiat. Heidän kohtaamansa haasteet uhkaavat kaupunkeja ja kokonaisia kuningaskuntia.

Tasoilla 11-16 eli korkeilla tasoilla hahmot ovat kyvyiltään suurimman osan väestä yläpuolella ja poikkeuksellisia jopa seikkailijoiden keskuudessa. Heidän kohtaamansa haasteet ovat sellaisia, että ne uhkaavat isoja alueita tai kokonaisia mantereita.

Tasoilla 17-20 eli eeppisillä tasoilla hahmot ovat kyvyiltään huippuluokkaa ja tunnettuja, legendaarisia sankareita. Maailman tai koko maailmankaikkeuden kohtalo on heidän käsissään.