Varusteet

Suurkaupunkien kauppakortteleissa kaukaisten maiden karavaanien ja kauppalaivojen sisältö kohtaavat. Niissä on esillä kaikkea liehuvista silkkikaavuista paksuihin turkiksiin ja peruselintarvikkeista eksoottisiin mausteisiin. Kääpiöt tuovat maanalaisista valtakunnistaan laadukkaita miekkoja ja kirveitä myyntiin, haltiat esittelevät napakoita jousia ja maahiset kiiltäviä jalokiviä. Näissä kulttuurien kohtaamispaikoissa voi olettaa, että mitä tahansa tavaraa on myynnissä sitä etsivälle. Seikkailijalle löytyy kaikkea kuviteltavissa olevaa varustetta, mitä hän voi retkillään ikinä tarvita. Rajaseudun linnoitutetussa pikkukylässä taasen myydään lähinnä tarvikkeita tutkimusmatkailijoille, jotka varustautuvat viimeistä kertaa ennen tuntemattomille maille suuntaamista.

Varustautuminen on osa seikkailijan työtä, kävi se missä maailman kolkassa tahansa, oli valikoima laaja tai suppea, ja oli kauppana kokonainen kauppakortteli tai sekatavarakauppa rajaseudulla. Koskaan ei tiedä, milloin kieppi köyttä tai sorkkarauta on tarpeen - puhumattakaan aseesta, jolla puolustaa itseään.

Aloitusvarusteet

Luodessasi hahmon saat varusteita taustaasi ja hahmoluokkaasi liittyen. Voi olla, että haluat kuitenkin päättää itsenäisemmin monipuolisemmasta valikoimasta varusteita. Heitä hahmollesi aloitusvarat seuraavan taulukon mukaisesti, jos haluat päättää varusteet itse. Osta varusteet hahmosi varojen rajoissa. Sinä itse päätät, miten hahmosi pääsi näihin varusteisiin käsiksi. Ehkä hän peri ne, sai ostettua ne säästöillään tai jopa varasti ne jostain.

Aloitusvarat hahmoluokan mukaan

HahmoluokkaVarat
Barbaari2n4 x 10 kr
Bardi5n4 x 10 kr
Druidi2n4 x 10 kr
Loihtija3n4 x 10 kr
Munkki5n4 kr
Noita4n4 x 10 kr
Paladiini5n4 x 10 kr
Samooja5n4 x 10 kr
Taistelija5n4 x 10 kr
Temppeliritari5n4 x 10 kr
Varas4n4 x 10 kr
Velho4n4 x 10 kr

Kolikot

Tavallisia kolikoita on useita. Niiden arvo riippuu metallista, josta ne on lyöty. Kolme kaikkein yleisintä kolikkoa ovat kultarahat (kr), hopearahat (hr) ja kuparirahat (kup).

Rahan arvoa voi kuvaa hyvin, että yhdellä kultarahalla hahmosi voi esimerkiksi ostaa makuupussin, hamppuköyden tai vuohen. Kultaraha on myös summa, jonka hyvä käsityöläinen voi ansaita päivässä. Kultaraha on yksikkö, jolla vaurautta ja vaihtoarvoa mitataan, vaikka kolikkoa itseään ei kaupanteossa käytettäisi.

Kauppiaat voivat puhua satojen tai tuhansien kultarahojen arvoisista sopimuksista tai kaupoista, mutta maksut itsessään ovat velkakirjoina raaka-aineiden vaihdossa sovituilla suhteilla, jne.

Yksi kultaraha on arvoltaan kymmenen hopearahaa. Hopearahat ovat yleisimmin käytössä maanviljelijöiden ja työläisten keskuudessa. Hopearahalla saa työmiehen puolen päivän työn, yön kehnossa majatalossa tai öljypullon.

Yksi hopearaha on arvoltaan kymmenen kuparirahaa. Ne ovat yleisimmin käytössä kerjäläisten ja köyhien työläisten keskuudessa. Yhdellä kuparirahalla saa ostettua kynttilän, soihdun tai liidun.

Aarteiden joukosta löytyy silloin tällöin harvinaisista metalleista lyötyjä kolikoita. Platinarahat (pr) ja elektrumrahat (er) ovat peräisin muinaisista, kauan aikaa sitten tuhoutuneista valtakunnista. Ne herättävät joskus epäilyksiä, ja niillä maksavan tunnistaa helposti raunioita tutkivaksi tai hautaholveja ryöstäväksi seikkailijaksi. Elektrumraha on kullan ja hopean sekoitusta ja se on viiden hopearahan arvoinen. Platinaraha on kymmenen kultarahan arvoinen.

Yksi kolikko painaa 30 grammaa ja 100 kolikkoa painaa 3 kiloa.

Vaihtokurssit

RahaKUPHRERKRPR
Kupari (ku)11/101/501/1001/1000
Hopea (hr)1011/51/101/100
Elektrum (er)50511/21/20
Kulta (kr)10010211/10
Platina (pr)100010020101

Aarteen myyminen

Tulet seikkailujen aikana poimimaan mukaasi aarteita, varusteita, aseita, haarniskoita ja joskus melkein mitä tahansa, mitä ei ole naulattu kiinni lattiaan. Yleensä voit myydä aarteet ja muut löytösi lähimmässä kaupungissa olettaen, että siellä on kauppiaita ja muita ostajia, jotka ovat kiinnostuneita niistä.

Aseet, haarniskat ja muut varusteet. Yleensä vahingoittumattomista aseista, haarniskoista ja muista varusteista saa puolet niiden hinnasta. Hirviöiden käyttämät aseet ja haarniskat ovat yleensä niin huonossa kunnossa, että harvempi suostuu maksamaan niistä yhtään mitään.

Taikaesineet. Taikaesineiden myynti on haastavaa. Taikajuomalle ei ole kovin vaikea löytää ostajaa, mutta taikamiekan tai vastaavan voi ehkä ostaa vain hyvin varoissaan oleva aatelinen. Taikaesineitä on harvoin myynnissä missään, ja niitä ei pitäisi koskaan ajatella vain esineinä, joista helposti luovutaan muutaman kultakolikon toivossa. Niitä ei myöskään yleensä saa käsiinsä edes maksamalla tarpeeksi.

Jalokivet, korut ja taide. Nämä esineet säilyttävät täyden arvonsa markkinoilla, ja ne voi joko myydä tai niitä voi käyttää rahan asemasta. Joidenkin hyvin arvokkaiden esineiden kohdalla tosin pelinjohtaja voi vaatia löytämään tarpeeksi varoissaan olevan ostajan, jonka etsiminen voi olla jo seikkailu itsessään.

Kauppatavara. Rajaseuduilla vallitsee usein vaihtotalous. Rautatangot, suola, karja, jauhot yms. säilyttävät täyden arvonsa, ja niitä voidaan käyttää rahan asemasta.


Seuraava Haarniskat ja kilvet